Sponsor

header ads

Cara Penanaman Pisang Agar Berbuah LebatCara Penanaman Pisang Agar Berbuah Lebat - Pisang merupakan salah satu jenis buah yang banyak disukai oleh masyarakat . Kerana itu banyak sekali olahan makanan dengan menggunakan pisang sebagai bahan utama , mahupun pelengkap . Baik olahan dari pisang yang sudah masak atau masih mentah . Tidak hanya lazat , pisang juga mempunyai pelbagai kandungan penting bagi tubuh manusia . Salah satunya sebagai sumber tenaga . Namun diperlukan waktu yang cukup lama untuk mendapati pokok pisang hingga berbuah . Pohon pisang dapat tumbuh dengan baik pada kawasan beriklim tropika panas , lembab dan pada dataran rendah . Berikut adalah beberapa Cara Menanam Pisang Agar Berbuah Lebat yang boleh anda lakukan :

Cara Penanaman Pisang  Pertama
Agar pohon pisang cepat berbuah tentu perlu adanya rawatan yang khusus . Pada dasarnya rawatan pokok pisang memang tidak sukar , boleh menggunakan pupuk kandang sebagai langkah pemupukan . Selain itu , lakukan juga pembersihan pada semak - semak yang ada sekitar di sekitar pohon .Agar mendapatkan buah-buahan dengan kualiti yang baik , jumlah anak atau tunas yang tumbuh sebaiknya dikurangkan , rizab tunas sejumlah 1-2 sahaja . Untuk penanaman jumlah banyak , sebaiknya gunakan baja kimia seperti KCL , urea , super fosfat dan batu kapur sebagai sumber kalsium yang utama .Pada luas lahan 1 hektar, diperlukan 600 kg KCL,  200 kg urea, super fosfat sebanyak 100 kg serta 200 kg batu kapur. Daun-daun yang kering dirapikan kemudian diletakkan di bawah  pohon pisang.

Cara Penanaman Pisang  Kedua,
Cara seterusnya agar pohon pisang cepat berbuah adalah dengan mengetahui pelbagai peringkat dengan tepat. Tahapan tersebut meliputi pemilihan bibit, media tanam, rawatan dan lain sebagainya. Pokok pisang akan tumbuh dengan optimum pada tanah yang mengandungi pelbagai unsur hara yang tinggi, kemudian juga mengandung kapur.

Lakukan pembajaan menggunakan baja kompos serta pupuk kandang. Selain itu, pokok pisang juga harus memperoleh pengairan secara intensif. Meski begitu, elakkan lahan dari genangan air. Ketinggian air tanah juga perlu diperhatikan, 50-200 cm untuk daerah basah, 100-200 cm untuk daerah setengah basah dan untuk daerah yang kering pada ketinggian 50-150 cm.

Cara Penanaman Pisang Agar Berbuah Lebat juga harus memilih bibit yang bagus. Pemilihan bibit dilakukan dengan teliti agar mendapatkan bibit pohon pisang yang baik. Bibit yang baik mempunyai panjang kira-kira 1 hingga 1.5 meter dan mempunyai diameter 15-20 cm. Gunakan benih dari indukan pisang yang menghasilkan kualiti pisang yang baik serta keadaan sihat.

Untuk hasil yang baik gunakan anakan yang dewasa, kerana pada umumnya sudah terdapat bakal bunga serta menyimpan cadangan makanan pada bonggolnya. Pilihlah bibit yang daunnya berbentuk tirus seperti pedang, berhelai daun yang sempit.

Cara Penanaman Pisang Agar Berbuah Lebat yang paling tepat iaitu lakukan penanaman saat menjelang musim hujan, atau antara bulan September-Oktober. Beri baja organik seperti pupuk kandang pada lubang yang akan digunakan untuk menanam. Pemotongan pada pucuk serta penyiangan pada rumput dan rumpai dilakukan secara berkala. Dan dalam proses merumput jangan dilakukan terlalu dalam, agar tidak sampai merosakkan akar dan panjang daripada kira-kira 15cm.

Potong daun pisang yang mula mengering dan lakukan juga membaja. Pemberian pupuk Nitrogen dilakukan setahun 2 kali secara rutin dan letakkan mengelilingi rumpun pohon pisang. Setelah dipupuk ditutup kembali dengan tanah. Kemudian lakukan juga menyiram pada pohon pisang secara teratur.
Demikian beberapa Cara Menanam Pisang Agar Berbuah Lebat yang perlu. Lakukan setiap peringkat dengan tepat dan secara rutin. Selamat mencuba dan semoga pokok pisang milik anda akan cepat berbuah dan berkualiti yang baik.


Post a Comment

0 Comments