Sponsor

header ads

Manfaat dan Khasiat Buah ,Daun dan Bunga Betik untuk Kesihatan.Manfaat Betik untuk Kesihatan - Siapa yang tak kenal betik? Buah satu ini hampir boleh dipastikan sangat akrab dengan keluarga di Malaysia. Bahkan anak-anak pun tidak sukar mengenali buah yang satu ini, terlepas dari mereka suka atau tidak. Selain cita rasanya rasanya yang manis dan menyegarkan, bentuk buahnya yang khas, dan pohonnya yang boleh dijumpai di mana saja, memudahkan semua orang untuk mengenal jenis buah-buahan yang kaya manfaat ini.

Buah betik diketahui mempunyai kandungan vitamin C melebihi oren. Dalam 100 gram betik, terkandung 78mg vitamin C, sedangkan oren hanya dalam berat yang sama hanya 49mg. Satu-satunya buah yang kandungan vitamin C-nya mengalahkan betik adalah jambu biji, yakni sebanyak 87 mg per 100 gram. Tidak hanya itu, kandungan Vitamin A-nya lebih banyak daripada wortel, serta kaya pula dengan vitamin B kompleks dan vitamin E.

Pohon betik (Carica papaya L), sama halnya seperti pokok kelapa, dikenal mempunyai banyak manfaat. Mulai dari akar, bunga, daun, bahkan getahnya, semua boleh dimanfaatkan. Apakah itu sebagai sumber pemakanan, atau untuk rawatan herba dari pelbagai penyakit. Ini kerana lebih daripada 50 asid amino yang terkandung di dalamnya.

Berikut ini paparan singkat tentang manfaat betik .
Manfaat Buah betik
Yang paling utama dimakan dari pohon betik adalah buahnya . Vitamin A , B C dan E yang terkandung dalam buah betik sangat baik untuk tubuh , melancarkan pencernaan dan sumber serat . Enzim papain yang terkandung di dalam pepaya matang juga berfungsi untuk memecah protein dalam makanan menjadi arginin sehingga dapat diserap oleh tubuh .

Untuk betik yang muda, penggunaannya tidak sebanyak buah pepaya matang. Buah betik yang masih muda sering dijadikan sayur, manisan, dan juga salah satu bahan perubatan alternatif. Kandungan sebatian dalam buah betik muda, mempunyai kesan menggugurkan kandungan. Itu sebabnya bagi wanita yang sedang mengandung dilarang keras mengambil buah betik muda. Di Peru juga Papua New Guinea, pepaya muda sudah dikenal sebagai alat perancang keluarga semula jadi. Selain itu, buah betik muda (mengkal) juga bermanfaat untuk mengencangkan payudara dan menguruskan badan.

Manfaat Daun Betik
Selain dimakan sebagai sayur, daun betik sudah sejak lama digunakan sebagai bahan pelembut daging sebelum dimasak. Daun betik juga mempunyai khasiat memperlancar pencernaan kerana mempunyai kompaun karpain, yang berguna untuk membunuh mikroorganisma yang mengganggu pencernaan tubuh. Daun betik juga dijadikan sebagai salah satu bahan perubatan herba, antara lain rawatan jerawat, pencegah malaria, penambah nafsu makan, pelancar ASI, penghalau kesakitan haid, dan juga anti kanser semulajadi. Manfaat Bunga Betik
Bunga betik mempunyai rasa pahit, sama seperti daun betik. Hal ini disebabkan oleh kandungan Alkaloid Carpein atau C14H25No2. Sebatian ini ditemui oleh Dr. Carpein di tahun 1980. Berdasarkan kajian lanjutan, diketemukan fakta bahawa zat alkaloid carpein ini boleh digunakan untuk merawat penyakit jantung. Dengan demikian, salah satu khasiat bunga betik adalah membantu penyembuhan penyakit jantung.

Selain mengandungi sebatian alkaloid carpein, bunga betik juga diketahui mengandungi tanin, steroid, flavanoid, triterpenoid, serat alami dan juga karbohidrat. Berdasarkan uji klinikal, ternyata senyawa yang terdapat dalam bunga betik ini sangat ampuh melumpuhkan pengaruh radikal di dalam tubuh manusia dan juga membersihkan darah. Khasiat bunga betik yang lain adalah boleh mengubati penyakit kuning dan bronchitis.

Banyak yang tidak suka mengambil bunga betik kerana rasa pahitnya. Rasa pahit pada bunga betik dapat dikurangkan dengan pelbagai cara, seperti memerah bunga pepaya dengan garam dan di diamkan untuk beberapa waktu. Atau sebelum diolah menjadi hidangan kuliner, rebus dulu bunga betik dengan daun jambu batu.

Khasiat biji, akar, kulit dan getah betik
Kulit batang pohon betik, boleh digunakan sebagai ubat sakit gigi. Akar dan getah betik mempunyai khasiat yang luar biasa. Kedua-duanya mengandungi bahan-bahan aktif non-gizi, iaitu karpain, karposit, kautsyuk, dan papayotin, yang boleh berfungsi sebagai antibiotik. Akar pepaya juga boleh dibuat teh untuk menghilangkan parasit-parasit usus, mengubati penyakit kuning dan penyakit buah pinggang, dan menghentikan pendarahan. Getah betik juga boleh digunakan untuk menghilangkan jerawat. Sedangkan biji betik yang telah dikeeringkan boleh digunakan sebagai ubat cacing yang tak kalah ampuhnya dengan ubat-ubatan yang dijual di farmasi.

Post a Comment

0 Comments